logo
Alles over ventileren
Vanaf 1 januari 2006 is er de energieprestatie regelgeving (voor meer info : EPBD website en de energiesparen website ), om betere energieprestaties in gebouwen te stimuleren. Een goede zaak voor het milieu, maar hierdoor dienen wij allen te investeren in een energiezuinige woning.


Energiezuinig bouwen betekent onder andere een goed geïsoleerde woning, maar wie goed isoleert, moet ook VENTILEREN!

Voor een goede ventilatie is er een vereiste richting van aan- en afvoer van lucht (volgens de Vlaamse ventilatienorm) :

  • van droge naar vochtige lokalen
  • van warme naar koude lokalen (warme lucht voel je niet, koude lucht geeft een tochtgevoel)


Voor elke hoeveelheid afgevoerde vervuilde lucht, dient er evenveel verse lucht aangevoerd te worden.

Dit kan zowel op een natuurlijke manier (ramen en deuren openzetten – niet echt energiezuinig!) of op mechanische wijze (of een combinatie van beide). Rekening houdend met de doeltreffendheid en het energiebewuste van het systeem, kiezen wij voor systeem C en systeem D.

Systeem C: Ventilatie door mechanische afvoer

Bij dit systeem wordt vervuilde en bezoedelde lucht mechanisch door middel van een ventilator uit de woning afgevoerd. De toevoerlucht wordt in de ruimte gebracht door middel van roosters die in of op het raam geplaatst worden (de toevoerroosters worden voorzien in de ‘droge ruimtes’ zoals de living, slaapkamers en bureau).
Er wordt luchtafvoer voorzien in het toilet, de keuken, badkamer en wasplaats.

Het voordeel van dit systeem is dat het kanaalwerk tot een minimum beperkt blijft. Er gaat dus weinig ruimte verloren. Dit systeem op zich is ook het meest goedkope systeem. (wel nog de prijs van de toevoerroosters bij de prijs van het ventilatiesysteem rekenen)
Dit systeem heeft echter als nadeel dat de afvoerlucht door de ventilator rechtstreeks naar buiten gaat. De energie opgeslagen in de afvoerlucht, ben je dus kwijt.
Om deze reden, is er een tendens ingezet om bij woningen meer en meer over te gaan naar een systeem D waarmee je meer dan 90% van de warmte kunt recupereren.

Systeem C

bron : Orcon


Systeem D: balansventilatie


Bij dit systeem wordt er mechanisch lucht toe- en afgevoerd door middel van een ventilator.
Het voordeel van dit systeem is dat er warmterecuperatie mogelijk is. De warme, afgevoerde lucht, wordt via een warmtewisselaar overgedragen op de koude toevoerlucht.
Op deze manier bespaar je energie.
Hierdoor win je gemiddeld 21 E-peilpunten.
Andere voordelen:
-    geen ventilatieroosters.
-    er is de mogelijkheid om een pollenfilter te plaatsen op de toevoerlucht, wat interessant is voor mensen die allergisch zijn.
-    free-cooling, door middel van de automatische zomer-bypass.
-    aardwarmtewisselaar is mogelijk (bekijk hiervoor de Ventilgeo PDF onderaan deze pagina)

Systeem D

bron : Orcon

PDF Download hier de PDF over het Ventilgeo systeem.

 
Page2Page - 2010 - W3C XHTML - CSS Validated